Bizden Haberler

Ara
16
Emprime Baskı Nedir ?
Ara
16
Dikiş İpliği Nedir
Dikiş İpliği nedir?

Dikiş iplikleri, dikiş makine hızlarında çalışabilmek üzere tasarlanıp üretilmiş ipliklerdir. Dikiş iplikleri bir ürünün kullanım ömrü boyunca kopmamalı, dikişler sökülmemelidir. Dikiş boyunca performans ve estetik görünüm, bir dikiş ipliğinden beklenen en temel fonksiyonlardır.

Bir dikiş ipliğinin özelliklerini belirleyen faktörler nelerdir?

Estetik özellikleri belirleyen faktörler

Renk, parlaklık ve incelik / kalınlık, dekoratif üst dikişler veya nakışlar için iplik seçiminde dikkate alınan özelliklerdir.

Diğer önemli özellikler:

  • Renk ve renk uyumu
  • Renk haslığı
  • Dikiş tipine uygunluk
  • Dikiş oluşturma özelliği
Ara
16
Tela Nedir
TELA NEDİR       ?
Tela, giyside beklenen görünüm, kalite ve etkiyi elde etmek amacıyla kumaşa farklı usullerle tutturulan bir ara katmandır.  
İşlenen kumaşa, hacim ve direnç kazandırıp, giysiye verilecek biçime katkıda bulunarak, kumaşa; dikim , yıkanma , ütülenme gibi karşılaşabileceği işlemlerde destek rolü oynarlar. Görevleri, giysinin biçim ve dayanımını desteklemek , buruşmaya yatkınlığı azaltmak ve belli bir sertlik ve form kazandırmaktır.
1950’ lerin başından  bu yana kullanılmaya başlanılan telalar, giysilerin ayrılmaz bir parçası olmuşlardır. Telalar , doğal yada yapay liflerden elde edildiği gibi , son dönemlerde yaygın bir biçimde elyaf tülbenti olarak “nonwoven” teknikleri ile üretilegelmektedir. İleride detaylandıracağımız üzere, genel olarak temelde iki öğeden oluşurlar:
A – KAPLAMA          : Kumaşa tutunmayı sağlayan yapıştırıcı malzeme,
B – KUMAŞ (BAZ)     : Kaplamanın oturduğu yüzey.
KULLANIM AMAÇLARI:
•uygulandığı bölgede esnemeyi , kırışmayı önlemek ve şekli korumak ,
•yaka , klapa , manşet , pat , cep ve cep kapaklarına destek sağlamak , tok bir tuşe     ( dokunum ) kazandırmak , kıvırcıklanmayı engellemek ,
•takım elbise ve paltolarda vücut bölümlerinin desteklenmesi , belirli bir şeklin verilmesi ve omuz bölümlerini birleştirmek ,
•düğme ve ilik alanlarını takviye ,
•çeşitli kenar bölgelerde takviye ve muntazamlık ,
•kemer ve bel şeritlerine sertlik ve destek vermek             
Tela denildiğinde algılanan kavram genel olarak “yapışkan tela” kavramıdır.
YAPIŞKAN TELA : Bir yüzeyi yapışkan madde ile kaplanmış olan KUMAŞ YÜZEY (substrade- baz kumaşı) ile  , kaplamada kullanılan REÇİNE ‘ nin oluşturduğu malzemedir. Bu anlamıyla “YAPIŞKAN TELA”lar , en geniş tela kümesini oluştururlar.
KAPLAMA : Kumaşa tutunmayı sağlayan yapıştırıcı malzemeler (termoplastik - reçine)  olup , ısıtıldıklarında eriyen , soğuduklarında da başlangıçta sahip oldukları katı hale dönen sentetik reçinelerden  elde edilirler.
KUMAŞ         : Kaplamanın oturtulduğu yüzey olup, muhtelif dokuma , örme , ve dokusuz yüzey (nonwoven ) yapılardan üretilirler. Herbiri , kendine has uygulama alanlarına sahiptirler ve kullanılacakları giyside yerine getirmeleri istenen göreve ve tutunacakları kumaşa göre seçilirler. Bu malzemeler doğal , sentetik yada her ikisinin karışımından elde ediliyor olabilirler.
YAPIŞKAN TELA : Bir yüzeyi yapışkan madde ile kaplanmış olan KUMAŞ YÜZEY (substrade- baz kumaşı) ile  , kaplamada kullanılan REÇİNE ‘ nin oluşturduğu malzemedir. Bu anlamıyla “YAPIŞKAN TELA”lar , en geniş tela kümesini oluştururlar.
KAPLAMA     : Kumaşa tutunmayı sağlayan yapıştırıcı malzemeler (termoplastik - reçine)  olup , ısıtıldıklarında eriyen , soğuduklarında da başlangıçta sahip oldukları katı hale dönen sentetik reçinelerden  elde edilirler.
KUMAŞ         : Kaplamanın oturtulduğu yüzey olup, muhtelif dokuma , örme , ve dokusuz yüzey (nonwoven ) yapılardan üretilirler. Herbiri , kendine has uygulama alanlarına sahiptirler ve kullanılacakları giyside yerine getirmeleri istenen göreve ve tutunacakları kumaşa göre seçilirler. Bu malzemeler doğal , sentetik yada her ikisinin karışımından elde ediliyor olabilirler.
TELA KUMAŞLARI
A - DOKUMA YÜZEYLER : Bilinen manada dokunmuş yüzeylerdir. Yapıları sebebiyle daha dayanıklı olup kullanım ve temizleme esnasında kolayca zarar görmezler. Fakat uygulanacak yüzeyde kullanılan ana kumaşın karakterine ve yapısına uygun olarak seçilmeleri oldukça önemlidir.

B - ÖRME KUMAŞLAR : Örme yapılar , üst kumaş tela sistemine daha  kolay uyum sağlarlar. Atkı takviyeli örme yapılar , günümüzde dokuma kumaşlara tatbikte oldukça yaygın bir kulanım alanı bulmuşlardır. Bunların en büyük avantajı çözgü yönündeki elastikiyetleri ve doğal bir dokunuma ( tuşe ) sahip olmalarıdır. Örme işlemi genel olarak dokumadan daha hızlı bir işlem olduğundan , bu yapılar dokumalara oranla daha ucuz yapılardır.

C – DOKUSUZ YÜZEYLER  ( NONWOVEN ) : Liflerin tek bir cins yada karışım olarak birbirlerine ısı ve basınç yoluyla bağlanması sonucu oluşan yapılardır. Lifler doğal , sentetik yada karışımı olabilir. Doğal liflerin maliyeti nedeniyle çoğu dokusuz yüzey , sentetik liflerden üretilir. Genel kullanım amaçlı yapışkan telalarda kullanılan lifler genellikle viskoz , polyester , akrilik , poliyamid ve naylondur. Naylon lifler diğerlerine göre daha sabit bir yapı oluşturmaya müsait olduklarından , yapıya ek bir sıklık verilmek istendiğinde kullanılırlar. Liflerin dokusuz yüzey içindeki oranları bu yapının kullanım yeri ve uygulanacak kumaşı etkiler

 
Üç tip dokusuz yüzey ( ağ ) oluşumu vardır :
* gelişigüzel : lifler gelişigüzel düzenlenmiştir , bu yüzden herhangi bir yöne olan direnç düşüktür.
* paralel : lifler yapının uzunluğu yönünde düzenlenmiş olup telaya en yönünde esneklik kazandırır.
* çapraz : lifler eksene 45 derecelik bir açıyla yerleştirilmiş olup en ve boy direncini artırmak hedeflenmiştir.       
TEKSTİL YÜZEYLERİNE GÖRE TELA ÇEŞİTLERİ
A – DOKUNMAMIŞ  ( NONWOVEN ) TELALAR :
İpliğe dönüştürülmemiş doğal , sentetik yada sonsuz elyafların (flament) , özel birtakım yöntemlerle birbirine bağlanmasıyla oluşturulan yüzeyin , çeşitli yapıştırıcılarla ve çeşitli yöntemlerle kaplanmasıyla elde edilen telalara denir.
Dokunmamış yüzeyler , tela olarak kullanılmanın dışında  çok farklı sektörlerde , gittikçe artan bir hızla tüketilmektedir. (1985 1,1 milyar ton , 1995 2,2 milyar ton , 2000 lerde  3,2 milyar ton ) Bu ürünlerin % 90 K.Amerika , Japonya ve B.Avrupa’ da üretilmekte ve tüketilmektedir. Uzakdoğu üretimi de belirgin bir şekilde artmaktadır.
Tela olarak üretilebilen nonwoven tela çeşitlerinin % 70 den fazla çeşidi ülkemizde de artık üretilebilmektedir.
NONWOVEN TELA ÇEŞİTLERİ
KUMAŞ BAĞLAMA TÜRLERİNE GÖRE :
1 - Isıyla bağlanmış telalar : yumuşak tuşe , zayıf direnç , uygun maliyet.
2 - Kimyasal bağlamayla bağlanmış telalar :sert , dayanıklı , nakış , kemer.
3 - İğnelemeyle bağlanmış telalar: nakışlık , elyaf yapılar.
4 - Su jetiyle bağlanmış telalar : çok hafif ve çok mukavemetli yapılar.
KAPLAMA  TÜRLERİNE GÖRE : Bu sınıflandırma diğer tekstil yüzeylerine de uygulanabilen bir  sınıflandırma olup  nonwoven yüzeylerde geniş bir uygulamaya sahiptir.
1 - Sıvama (eleme) Telalar
2 - Toz Noktalı Telalar
3 - Pasta Noktalı Telalar
4 - Sıcak Eriyik Noktalı Telalar
5 - Çift Noktalı Telalar
B – DOKUMA   TELALAR :
Atkı ve çözgüsünde aynı yada farklı liflerden oluşmuş iplikler bulunduran dokunmuş malzemeye çeşitli yöntemlerle bir kaplamanın oturtulmasıyla elde edilen telalardır.
Dokuma telalar , giyside ( daha ziyade ceket , kaban ve benzeri dış giyim ) en ve boy yönünde  ön yüze ( göğse ) muntazam bir duruş ve mukavemet vererek beklenen etkiyi elde etmek için oldukça fazla dokuma tela seçme imkanımız vardır. Bu telalar :
  •                    lifleri ,                   dokuma sıklığı ,                   iplik kalınlığı ,                   dokuma yapısı ,                   kumaş ağırlıkları ,
bakımından farklılık gösterir.
Erkek gömlek telaları (top fuse) bu gruba dahil olan en değerli telaları teşkil ederler. Bununla birlikte ,  örneğin saf keten , kıl , yada pamuklu kıldan mamul kumaşlar yapışkan tela olarak işlenemezler. Bu tür kumaşlar göğüs ve omuz takviyesi olarak dikilerek tutturulurlar.
C – ÖRGÜ TELALAR : Örme yüzeylere uygulanan kaplamalarla elde edilen telalardır. Üç tür örme yüzey vadır:
1 - DÜZ ÖRGÜ
2 - YUVARLAK ÖRGÜ
3 - ÇÖZGÜLÜ ÖRGÜ
Dış giyim ağırlıkta olmak üzere günümüzde piyasaya sürülen ve pek farklı esneme özellikleri olan kumaşlara uyum sağlamanın bir yolu da triko örgü telalarla elde edilen esneme kabiliyetidir. Esneme kimi dokuma telalarda da elde edilmekte, çözgü yönünde en fazla % 8, atkı yönünde de % 20 oranında esneme  alınabilmektedir.  Yaygın olarak; RAŞEL (çözgülü örme) dokumalar, TRİKOLAR, tela bazı olarak değerlendirilebilmektedir.
 
Mar
19
SEKTÖRDE 20. YILIMIZ


Yıllardır müşteri odaklı hizmet vermeye devam etmekte olup genelde piyasada talebin yüksek olduğu markalara yatırım yapmamız bugünlere gelmemizde büyük rol oynamıştır.Her zaman içten samimi ve işiyle meşgul olan çalışanlar yapısıylada farklılığımız hep ön planda olmuştur.başarımızın sırrı her zaman işimize ve müşterilerimize olan saygımız ve fedakarlılıklarımız önemli pay sahibi olmuştur.Bu sorumluluklarımızın dahada fazla olduğu anlamına gelip müşterilerimizi mağdur etmeme adına üstümüze düşen gayreti motivasyonu hep en üst düzeyde tutmamızı sağlamıştır.Daha nice 20 senelere hep beraber ulaşmak temennisiyle....
Eki
24
SİZ TALEP EDİN,BİZ SİZİN İÇİN EN İYİSİNİ BULALIM.
Eki
24
Nakış Telası
Her türlü gramaj ve metrajlarda polyester tela,yırtılan tela çeşitleriyle sektörün tüm istenilen markaları stok kalemlerimizde mevcuttur.Bunun yanı sıra her türlü gramajda sipariş ile spreyli tela üretimi yapılmaktadır.Naylon ısıda eriyen tela tüm micronlarıyla spreyli,spreysiz olarak stoklarımızda mevcuttur.Suda eriyen nakış telası elyaf ve naylon olarak spreyli ve spreysiz olarak mevcuttur.Kısaca nakış denilince akla gelen her türlü tela çeşitlerini sizler için tedarrik edip hizmetinize sunmaktayız.
Eki
24
Dikiş İpliği
Yıllardır kulvarımızda öncü olmanın bilinciyle hareket eden firmamız,söktörümüzün öncü markalarının satışını gerçekleştirmektedir.Piyasada bulunamayan iplik denildiğinde akla gelen ilk firma olma özelliğimiz bizim sizlere olan saygımızdandır.Her türlü dikiş ipliği tedarriki kolaylıkla alanında uzman arkadaşlarımız tarafından arge çalışması yapılıp en kısa zamanda talebinize karşılık verilmektedir.Her zaman bizimle olun en iyi hizmetten sizlerde yararlanın.
www.goldeniplik.com.tr
Eki
14
Dev bir marka daha satış kalemlerimize dahil oldu
Dikiş ipliği sektörünün büyük markası coats'ın COMETA 120 DİKİŞ İPLİĞİ tüm renkleriyle stoğumuzdan hizmet vermeye başlamıştır.Bunun yanı sıra Coats markasının diğer ürünlerini siz değerli müşterilerimize sipariş üzerine tedarrik edebilmekteyiz.
Sizlere hizmet etmekten mutluluk duymaktayız.

Ziyaretçi Sayacı

  Tekil Toplam
 Bugün 48 64
 Bu ay 4882 16012
 Bu yıl 20836 157590

Hoşgeldiniz

.Power Dikiş İpliği
.Power Dikiş İpliği
   
Aplike Lazer Telası
Aplike Lazer Telası
   
Bant Temizleme Spreyi
Bant Temizleme Spreyi
   
Bsn Yapıştırıcı Film
Bsn Yapıştırıcı Film
   
Çanta İpliği
Çanta İpliği
   
Çicek nakış telası
Çicek nakış telası
   
Dikiş İpliği
Dikiş İpliği
   
Dokuma Örme Simi
Dokuma Örme Simi
   
Emprime Baskı Spreyi
Emprime Baskı Spreyi
   
Gaz Yağı
Gaz Yağı
   
Gipe Lastiği
Gipe Lastiği
   
Ham İplik
Ham İplik
   
Isıda Eriyen Nakış Telası
Isıda Eriyen Nakış Telası
   
Kağıt Tela
Kağıt Tela
   
Kalıp Ayırıcı
Kalıp Ayırıcı
   
Koli Bandı
Koli Bandı
   
Konfeksiyon Telası
Konfeksiyon Telası
   
Kumaş Yapıştırıcı
Kumaş Yapıştırıcı
   
Leke Çıkartıcı Sprey
Leke Çıkartıcı Sprey
   
Leke İlaçları
Leke İlaçları
   
Makine Yağı
Makine Yağı
   
Masura Lastiği
Masura Lastiği
   
Misina İplik
Misina İplik
   
Nakış Alt İpliği
Nakış Alt İpliği
   
Nakış İğnesi
Nakış İğnesi
   
Nakış İpliği
Nakış İpliği
   
Nakış Simi
Nakış Simi
   
Nakış Spreyleri
Nakış Spreyleri
   
Naylon İplik
Naylon İplik
   
Overlok İpliği
Overlok İpliği
   
Paça Baskı İpi
Paça Baskı İpi
   
Palazlı nakış telası
Palazlı nakış telası
   
Silikon Sprey
Silikon Sprey
   
Spar-k emülsiyon
Spar-k emülsiyon
   
Spreyli Nakış Telası
Spreyli Nakış Telası
   
Suda Eriyen Dikiş İpliği
Suda Eriyen Dikiş İpliği
   
Suda Eriyen Tela
Suda Eriyen Tela
   
Terzi malzemeleri
Terzi malzemeleri
   
Yağlama Spreyi
Yağlama Spreyi
   
Yapışkan Sprey
Yapışkan Sprey
   
Yapışkan Tela
Yapışkan Tela
   
Yapışkan Temizleme Spreyi
Yapışkan Temizleme Spreyi